Намалява тревожността и риска от диабет тип 2
Снимка: Guliver / iStock
Живите бактерии в киселото мляко не само подобряват храносмилането, но борят стреса и намаляват тревожността, установиха учени от университета на Мисури. При експерименти с животни те стигнаха до извода, че пробиотичните култури променят поведението на гризачите.
Учените направили генен анализ и установили, че използването на пробиотици променя експресията на гени, които отговарят за стреса и тревожността. Като пробиотикът въздейства на гена и на невротрансмисията, и по този механизъм влияе позитивно при стрес.
Друго самостоятелно изследване на датски учени доказа, че ежедневният прием на пробиотици може да предпази от развитие на диабет тип 2. Обяснението е, че нарушаването на микрофлората на червата води до инсулинова резистентност. А възстановяването ѝ от пробиотика, действа лечебно.
И още едно проучване в полза на пробиотиците бе публикувано наскоро. US учени от Медицинския колеж Baylor доказаха, че пробиотиците тушират някои признаци на аутизъм. Предстоят допълнителни проучвания.
Източник: dailymail
В рамките на форума бяха представени тревожните данни, които подчертават значимостта на грижата за недоносените деца и важността на профилактиката и ранната диагностика.
Снимка: Фондация „Нашите недоносени деца“
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари